Samsun
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Samsun’da Su Ürünleri Sektörü Büyüyor

Samsun’da Su Ürünleri Sektörü Büyüyor
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, ildeki su ürünleri yetiştiriciliğinin her geçen yıl artış gösterdiğini vurgulayarak, "İlimizde yetiştiricilik ve avcılık yolu ile üretilen su ürünleri yurt dışına pazarlanmakta ve her yıl yaklaşık 45-50 milyon dolar gelir sağlanmaktadır" dedi. 

Samsun, baraj ve doğal göller bakımından zengin su kaynaklarına sahip bir il olarak su ürünleri yetiştiriciliği alanında önemli bir potansiyele sahip. Bölgede faaliyet gösteren su ürünleri yetiştiriciliği firmalarının verimi, her geçen yıl artarak ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. 2022 yılında 12 bin 378 ton olan üretim, 2023 yılında 13 bin 971 ton ile bin 573 tonluk bir artış gösterdi.

SAMSUN'DA 36 ADET SU ÜRÜNLERİ
YETİŞTİRİCİLİK TESİSİ BULUNUYOR

Samsun'da su ürünleri yetiştiriciliği alanında faaliyet gösteren ve yetiştiricilik belgesi almış toplam 36 adet tesis bulunuyor. Bu tesislerin önemli bir bölümü Derbent Baraj Gölü ve Yakakent açıklarında Karadeniz'de üretim yaparken, ilin su ürünleri yetiştiricilik üretiminin büyük bir kısmını oluşturuyor. Proje kapasitesi 21 bin 108 ton/yıl olan su ürünleri yetiştiriciliğinde, 15 bin 350 ton/yıl alabalık ve Türk Somonu ile 5 bin 688 ton/yıl levrek üretimi gerçekleştiriliyor.

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
İLAVE İSTİHDAM YARATIYOR

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, ildeki su ürünleri yetiştiriciliğinin her geçen yıl artış gösterdiğini vurgulayarak, "İlimizde yetiştiricilik ve avcılık yolu ile üretilen su ürünleri yurt dışına pazarlanmakta ve her yıl yaklaşık 45-50 milyon dolar gelir sağlanmaktadır" dedi. Ayrıca, ildeki su ürünleri yetiştiricilik tesislerinde yaklaşık 150 kişi istihdam edilirken, bu rakam su ürünleri işleme ve değerlendirme tesisleriyle birlikte 300 kişi civarına ulaşıyor.

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE
DEVLET DESTEĞİ

Samsun'daki su ürünleri yetiştiriciliği tesislerine, 2023 yılında yapılan 5.298 tonluk üretim için toplam 6.646.737 TL net ödeme yapıldı. Bu destekler, sektörün büyümesine önemli katkılar sunuyor.

Samsun, su ürünleri yetiştiriciliği alanında elde ettiği bu başarılarıyla hem bölgesel hem de ulusal düzeyde önemli bir konuma sahip. Sürdürülebilir kullanım ve çevreye zarar vermeyen uygulamalarla su kaynaklarının değerlendirilmesi, bölgenin ve Türkiye'nin su ürünleri yetiştiriciliği sektöründe önemli bir aktör olmasını sağlıyor.
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!