Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Nisan ayı karar oturumunda, Başkan Halit Doğan'a 600 milyon TL ve 20 Milyon TL borçlanma yetkisi verilmesinin ardından, Samsun kamuoyunda tartışmalara neden olan Eti Bakır'a komşu ve geçen yıl yeşil alandan sanayi alanına dönüştürülen 100 bin metrekare arsanın satılması konusu görüşüldü. Konu üzerinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Atila Tekcan çarpıcı açıklamalarda bulundu.
"TEKKEKÖY'ÜN ÜZERİNE ASİT YAĞACAK"
Tekcan, Tekkeköy Ovası'nın ovalıktan çıkarak Dil ovasına döndüğünü belirterek, " Tekkeköy'ün makûs kaderi diyeceğim. Tekkeköy ovalıktan çıktı, dil ovasına döndü. Türkiye'nin koruma altındaki nitelikli 11 Ovasından birisi olan Çarşamba Ovası maalesef ağır sanayinin yoğun hava ve doğal kirliliği ile baş başa kaldı. Tekkeköy'de kanser vakaları had safhada. En son maça gittik, havanın ne kadar kirli olduğu görüldü. Türkiye'de gündeme düştü. Ölçümlerde Tekkeköy bölgesinde kirlilik çok yoğun çıkıyor. Zamanında Eti Bakır'ın dumanı oradaki tütünleri, bağ bahçeyi etkiliyordu. Bakır fabrikası durmadan tazminat ödüyordu. Kirlilik yoğun şekilde devam ediyor. Onun peşine mobil santral geldi. Burada 100 bin metrekarelik bir alan var. Eti Bakır'ın sahasına komşu parselinde. Yeşil andı bir baktık sanayi alanı olmuş. Geçen yıl önce sanayi alanı yapılıyor şimdi de satılıyor. Yani daha önceden planlanmış ve bugüne satışa getirilmiş. Burası satışa sanayi arsası olarak çıkacak. Önünde Eti Bakır var. Eti Bakır bugün Türkiye'nin en büyük sülfürik asit imalathanesini yapıyor. Yanında Toros Gübre yılda 221 bin ton kapasiteli bir sülfürik asit tesisi var orada gübre üretiyor. Sülfür hava ile karıştığı anda asit yağmuru olarak sizin üstünüze düşüyor. Bunu soluyacaksınız, bitkilerin üzerine konacak bu bitkileri insanlar yiyecek... Hem doğa kirlenecek hem de insan hayatı risk altına girecek. Bu yapılırken tekrar 100 bin metrekare alanında sanayi dönüştürülüp satılması, Tekkeköy'ün kalbine vurulan bir hançerdir. Biz burada öncelikle Tekkeköy ve Samsun halkının sağlığını, sıhhatini düşünüyoruz, doğanın kirletilmesini istemiyoruz. Ağır sanayi fabrikaları artık Çarşamba Ovası'ndan, Tekkeköy Ovasından çekilsin artık" dedi.
"ÇOCUKLARIMIZIN, TORUNLARIMIZIN GELECEĞİ"
Tekcan, konunun siyasi olmadığını ve Samsun'da yaşayan insanların çocuklarının torunlarının geleceğiyle ilgili olduğunu ifade ederek, "Enerji koridoru diye Yeşilırmak'a kadar o bantta bir proje vardı ama pek gerçekleşmedi. Hala 10-12 tane elektrik lisansı alan firma var. Yarın yatırımlarını nerede yapacaklarını bilemiyoruz. Bu konunun siyasi bir tarafı yok. Bu konu olduğu gibi bizim çocuklarımızın torunlarımızın geleceğiyle ilgili. Tekkeköy Belediye Meclis üyeleri lütfen dikkat etsinler. Zehirli atık için tekrar ölçümleme yapıldığına dair duyumlar alıyoruz. Daha önce zehirli atık depolama alanı olarak izin verilmeyen yerde tekrar bir çalışma başlatılmış. Buranın satışına karşı değilim, buranın imarını değiştirelim, konut yapalım, ticaret yapalım, kültür ve sosyal donatı alanı yapalım, değiştirip satalım ama sanayi alanından çıkaralım." diye konuştu.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Talat Eyüpoğlu da, arsanın satılmasına karşı çıkmadıklarını ancak halk sağlığının korunması amacıyla sanayi alanı olarak satılmasına karşı olduklarını ifade etti.
CERTEL: OLUŞTURULAN ALGI DOĞRU DEĞİL
AK Parti Grup Başkanvekili Recep Kemal Certel ise arsanın satışının herkese açık olduğunu, encümenin açık ihale yapacağını ve isteyen herkesin girebileceğini belirtti ve "Burada bir yere hedeflenmiş, oranın alacağı şeklindeki algı doğru değildir. Buraya isteyen herkes girebilir" diyerek Arsanın Eti Bakır'ın sahibi Cengiz holding için hazırlandığı iddialarının doğru olmadığını savundu.
"BAKIR VE AZOT İNSAN SAĞLIĞINA ZARAR VERMİYOR"
AK Parti Grup Başkanvekili Recep Kemal Certel, Eti Bakır ve Toros Gübre fabrikalarını savunduğu konuşmasında şunları söyledi: "Bu alan 1960'lı yıllarda temeli atılmış, 1972-75 yılları arasında açılışı yapılmış iki sanayi tesisi olarak hizmete girmiştir. Sonraki yıllarda özelleştirilerek günümüz teknolojik şartlarında hem çevreye zarar vermeden hem de insan sağlığına zarar vermeden üretime devam etmesi şeklinde tüm ülkemize faydası olan tesisler burada yer almaktadır. Buranın sanayi alanından çıkarılması isteniyor ama burası sanayi alanı olan bir bölge. Samsun'da sanayi alanı olan bölgemiz yeterince zaten yok. Bu sanayi hem azotun hem bakırın olduğu bir bölgede sanayi imarlı bir yerin konuta çevrilmesi hem ekonomik değil, hem de sağlık açısından da bir tereddütleri varsa o açıdan da doğru değil. Fabrikalara çok yakın olmayı kimse tercih etmeyecektir. Satış açısından da çok rantabl olmayacaktır. Dolayısıyla burada belediyemize gelir getirmesi, hatta faiz ödemelerinin yükselmemesi, borçlanmanın azaltılması manasında bu tür yerlerin belediyemizin gelir kaynağı olarak kullanılması doğrudur diye düşünüyorum."
Konuşmaların ardından yapılan oylamada AK Parti ve MHP üyelerinin oylarıyla encümene satış yetkisi verilmesi oy çokluğu ile kabul edildi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.