Samsun
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Samsun B. B. Başkanı Demir'den Akıl ve Etik Dışı Proje


Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in oğlunun işyerlerinin de bulunduğu alanda kamu kaynaklarını harcayarak yeni bir rant projesi oluşturduğu ortaya çıktı. Samsun TV'de düzenlenen Mimarlar Odası eski Başkanı İshak Memişoğlu'nun katıldığı programda proje "Akıl ve etik dışı" olarak yorumlandı

Samsun'un Tekkeköy İlçesi Kirazlık Bölgesi'nde planlanan ve Belediye Meclisi'nde de kabul edilen proje ile Samsunlunun milyonlarca lirasının Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in oğlunun da işyerlerinin bulunduğu anayolun güneyindeki dağda 1250 metre uzunluğunda 100'er metre genişliğinde 3 adet kademelendirme yapılarak, 250-350 dönüm arasında arsa ortaya çıkarılarak imara açılacağı ortaya çıktı. Bu projeyle Samsunlunun piknik ve mesire alanı olan Bayraktepe yok edilirken; Tomruk Kafe ve Atatürk Evi'nin de yıkılacağı ortaya çıktı. Böylece Atatürk Evinin neden kapalı olduğu sorusu da cevap bulmuş oldu.

SAMSUN TV'DE KONUŞULDU

Samsun TV'de yayınlanan Erdem Erol ile 25. Saat Programına konuk olan Mimarlar Odası Eski Başkanı İshak Memişoğlu, projeyi akıl ve mantık dışı olarak nitelendirdi.  Memişoğlu, "Tekkeköy Kirazlık'ta Petrol Ofisinden başlayıp 1250 metre boyunca, Karadeniz Otoyolunun dağ tarafında geçmişte kayaların kayması söz konusuydu. Burada yağışlar neticesinde kayaların kayması nedeniyle yapı tamamlanamadı. Bunu referans alarak bu bölgede Samsun Büyükşehir Belediyesi proje ortaya koldu. Tabi projenin rantabl olması gerekiyor, kamu kaynaklarının doğru kullanılması ve ekonomik olması gerekiyor ve kamu yararı gerekiyor. Fakat proje abartılmış. 1250 metre mesafede yaklaşık 500 metre dağlara doğru kademelendirerek orada 100'er metrelik platolar halinde alanlar oluşturulmak isteniyor. 100'er metrelik olması da ayrı bir manidar" dedi.

RANT PROJESİYLE ATATÜRK EVİ YIKILACAK

Memişoğlu, projenin hayata geçirilmesi durumunda Bayraktepe Milli Parkı'nın büyük zarar göreceğini, Büyükşehir Belediyesi'ne ait Tomruk Kafe'nin yanına taşınan Atatürk Evi'nin de yıkılacağını söyledi. Memişoğlu, "Geriye doğru yaklaşık 500 metreye tekamül ediyor ve bu alan Bayraktepe Milli Parkına denk geliyor, bu alan aynı zaman da orman alanı. Orası Büyükşehir Belediyesi'nin tomruk kafesinden de yararlanılmak suretiyle vatandaşların piknik ve mesire alanı olarak kullanılıyor.   Bu yapılan projeden 250 dönüm alan ortaya çıkıyor ve bunun da imara açılacağı ortaya çıkıyor. Bayraktepe'de Tomruk Kafe'nin yanında Atatürk Evi var, kapalı tutuluyor. Ziyaretçi gelmediği söyleniyor ama kapalı tutarsanız ziyaretçi gelmez. Dolayısıyla Atatürk Evi'nin de bu projeyle yok olması söz konusu. Böyle garip bir proje. Bu alanın projedeki haline getirilmesi için binlerce ton dinamit patlatılması lazım. O bölgedeki yaşama ve doğaya vereceği tahribatı da düşününce bu proje akıl alabilecek bir proje değil. Bu proje bir rant projesinden başka bir şey değil."

DEMİR, OĞLUNA YENİ 'RANT' PEŞİNDE Mİ

Mimarlar Odası Eski Başkanı İshak Memişoğlu, gazeteci Erdem Erol'un "Bu proje aynı zaman da etik de değil. Samsunlunun milyonlarca lirasını harcayacağınız yerde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in oğlu adına kayıtlı 2-3 işyeri var. Dolayısıyla bir siyasetçinin ailesinin işyerinin olduğu yere Samsunlunun parasını harcaması kendisine de ayrı bir çıkar sağlıyor demektir. Siz ne dersiniz?" sorusuna verdiği cevapta işe şu ifadeleri kullandı: "Bu anlamda kenti yönetenlerin, yönetimin içinde olanların gerek siyasi gerek kamu personeli anlamında olsun, bu tür uygulamaların kıyısında, köşesinde olmaması gerekiyor, etik bunu gerektiriyor.  Ben de buradan bunu anlarım. Söylendiğinde hoş karşılamadım, doğru da karşılamadım. Sizin içerisinde bulunduğunuz alanda şimdi kamusal kaynaklar harcanarak bir rant elde edilecekse bunun içinde var olmak bana da doğru gelmedi. Bunun değerlendirmesi sayın başkana ait ama bu projeyi meclisten ısrarla geçirtti."

KONU YARGIYA TAŞINIR

Memişoğlu projeyi Mimarlar Odası'nın yargıya taşınacağını umduğunu belirterek, "Meclisten geçti, Sanıyorum Mimarlar Odası Samsun Şubesi gerekli itirazları yaparak konuyu yargıya taşıyacaktır. Kaldı ki yakınlarındaki yerleyim birimleri için de son derece sakınca teşkil ediliyor. Bu işin yapılacağı yerin hemen dibinde Asarağaç Mahallesi var.  Onları çok yakından ilgilendiriyor. Ayrıca orada özel mülkiyetlerden bahsediliyor bunlar nasıl çözülecek onu bilemiyorum.  Bu projenin gündemden kaldırılması gerekiyor" diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!