Samsun
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

İlkadım, Şirketi Batırmış Ama Lüksten Vazgeçmemiş

İlkadım, Şirketi Batırmış Ama Lüksten Vazgeçmemiş
Necattin Demirtaş'ın başkanlığını yaptığı İlkadım Belediyesi'nde şirketin iflas ettiği, hesapların karıştığı,  doğrudan alımlar için işlerin bölündüğünü, şirket personelinin zabıta olarak çalıştırıldığı, projesi olmayan işlerin ihayele çıkıldığı, araç kiralamada ise lüksten vazgeçilmediği ortaya çıktı

Sayıştay'ın Necattin Demirtaş'ın başkanı olduğu İlkadım Belediyesi'nde yaptığı denetimlerde ilginç bulgular dikkat çekti. Denetimin muhasebeleştirme ve kayıtlar bölümünde 16 yanlış yapılan uygulamaya yer verilirken; en önemlisi olarak belediye işletmelerinin hesaplarının ayrı ayrı tutulmaması öne çıktı. Sayıştay incelemesinde Hanımlar Lokali Kültür Merkezi İktisadi İşletmesi, Acem Tekkesi İktisadi İşletmesi, İlkadım Belediyesi Otopark Ticari İşletmesi, Gazi Otopark Ticari İşletmesi, Kreş ve Gündüz Bakımevi, Yemekhane Hizmetleri ve Kale Kafe Ticari İşletmesi adıyla yedi tane bütçe içi işletmenin faaliyet gösterdiği; ancak, bu işletmelerin Yönetmelik’te belirtildiği şekliyle ayrı bir hesabının tutulmadığı tespit edildi.

YA SORUNU ÇÖZÜN YA DA İFLASINI İSTEYİN

Raporda uygulamalara yönelik bulgularda ise belediye şirketinin iflasının istenmesi gerektiği belirtildi. Belediye şirketinden istihdam edilen personele ilişkin ödemelerin zamanında yapılmadığının belirtildiği raporda,  belediyenin Gazi İmar İnşaat şirketine personel maaşları için gereken 24 milyon 671 bin TL'yi ödenmediğinin tespit edildiği belirtildi. Raporda şirket borçları sıralanarak "Kamu İdaresi tarafından, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarına ilişkin tahakkuk ve ödemelerin zamanında yapılması ile şirketin borca batık olma durumunun giderilmesi yönünde gerekli tedbirlerin alınması veya şirketin iflasına ilişkin işlemlerin yerine getirilmesi gerekmektedir" dedi.

LÜKSTEN VAZGEÇMEMİŞLER

Sayıştay raporunda araç kiralamada kanunen 1600 cc üst sınır olmasına karşın 2000 cc'lik araçların tercih edildiği ortaya konularak, lüks araç tutkunluğuna atıfta bulunuldu. Sayıştay denetimde, " Birim Fiyat Teklif Alınmak Suretiyle İhale Edilen Yapım İşi İhalelerinde İhale Dokümanının Eksik oluşturulduğu; bir bina ikmal inşaatı yapım işinde  ve park yapım işinde iş artışı yapılmasırna rağmen risk sigorta priminin artırılmadığı, park yapım işinde sigortalı adı kısmına İlkadım Belediye Başkanlığı yerine bir spor kulübünün isminin yazılı olduğu tespit edilmiştir" ibareleri dikkat çekti.

ŞİRKET İŞÇİSİ ZABITA YAPILMIŞ

Sayıştay raporda , "Hak Sahibine Gerçekleştirilen Ödemelerde Vergi Borcu Sorgulaması yapılmadığı, 
Hizmet Alımı Yoluyla Belediye Şirketinden İstihdam Edilen İşçi Personelin Zabıta Olarak görevlendirildiği,
İmar Kanunu Gereğince Tahsil Edilen Otopark Gelirlerinin Vadeli Mevduat Hesabında nemalandırılmadığı ve amacı dışında kullanıldığı, Mali Konularda Düzenlenen Yönetmeliklerin Sayıştayın İstişari Görüşü Alınmadan Yürürlüğe konulduğu;  Gününden Önce Ödemesi Yapılan Maaş ve Ücretlerin İlgili Hesapta muhasebeleştirilmediği;  Mevzuatta Belirlenen Sınırların Üzerinde Ön Ödeme gerçekleştirildiği" gibi bulgulara da yer verilerek İlkadım Belediyesi uyarıldı.

BÖL- PARÇALA - DOĞRUDAN AL

Samsun'daki tüm belediyelerde rastlanılan işi ihaleye çıkarak tek parçada yapmak yerine, parçalara bölerek doğrudan temin yöntemiyle yapmak tercihi İlkadım Belediyesi'nde de ortaya çıktı. Raporda, "Parasal Limitlerin Altında Kalmak Amacıyla Alımların Kısımlara Bölünerek Doğrudan Temin Yöntemi ile Gerçekleştirilmesi...  Yapılan inceleme neticesinde, anılan hükümlere aykırı olarak hem yapılmış bir ihalenin konusuna girmesine rağmen ihale kapsamında yapılmayan işlerin 22/d maddesi uyarınca yapıldığı (Agrega Alımı, Fırçalı Beton Kaldırım Yapımı vb.) hem de alımların (Taşıt Kiralama, Taşıt Bakım ve Onarım, Mutfak Malzemeleri, Yedek Parça Alımları vb.) kısımlara bölündüğü tespit edilmiştir" denilerek ihale kanuna aykırı uygulama ortaya konuldu.

PROJESİZ İŞ İHALEYE ÇIKARILDI

Raporun son bölümünde ise "Projesi Olmadığı Halde Yapım İşi İhalesine Çıkılması" başlığı adı altında şu ifadelere yer verildi: "Yapılan inceleme neticesinde, 'Yol ve Kaldırım Yapım İşleri' ile 'Asfalt Kaplama ve Yama Yapım İşi'nin projeleri olmadan ihale edildiği tespit edilmiştir. Kamu İdaresi tarafından çıkılacak yapım işi ihalelerinde, uygulama projesi ya da işin durumuna göre kesin proje veya ön proje olmadan ihaleye çıkılmaması gerekmektedir."
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!