Samsun
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Çarşamba'daki Biyokütle Santrali İçin Samsun Ormanları Katlediliyor

Çarşamba'daki Biyokütle Santrali İçin Samsun Ormanları Katlediliyor
Samsun Çarşamba'daki Biyokütle Elektrik Santrali hakkında 4. kez bilirkişi incelemesi yapılırken, dışarda tepki eylemi yapıldı. CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, santralin doğaya atıklarıyla verdiği zararın yanında, burada yakılmak için Samsun Ormanlarının katledildiğini söyledi

Samsun'un Çarşamba ilçesindeki Biyokütle Elektrik Santrali'ne yerel halk ve sivil toplum kuruluşlarından büyük tepki var. İlçe sakinleri ve çeşitli siyasi parti temsilcileri santralin çevresel etkilerine bir kez daha karşı çıktı. Dava kapsamında 4. bilirkişi heyeti incelemelerde bulundu. Bu incelemeler sırasında, vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri, santral önünde toplanarak tepkilerini dile getirdiler. Eski Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hayati Tosun ve Samsun demokratik kitle örgütleri adına Metin Teletar, Çarşamba SOL Parti İlçe Başkanı Gökhan Törener yaptıkları açıklamalarla santrale neden karşı çıktıklarını ortaya koydu.

YAKIN BÖLGE ORMANLARI YOK EDİLİYOR
CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ ise Enerji Santralinin Samsun'a verdiği zararın  her geçen arttığına dikkat çekti. Özdağ, Çarşamba Eğercili'de kurulan BES'in 2019 yılında ilgili kamu kuruluşlarının doğaya sahip çıkmamasıyla faaliyete geçtiğini, 2020 yılından beri de mücadele ettiklerini söyledi. Özdağ, "Bu tesis hepimizi bildiği üzere, Biyokütle Elektrik Santrali olarak geçiyor. Günde 638 ton biokütle yakıyor. Biokütlenin ne olduğu yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi elde etmeye dair kanununla çok net tanımlanmış, sadece orman atıkları, ağaç atıkları, bitkisel atıklar değil aynı zamanda sanayi arıtma çamurlarından, eski araba lastiklerinden elde edilen ürünlerde aslında biokütle sayılıyor, bunu herkes biliyor. Bu tesisin günde 38 ton kül çıkarttığını ve yakın alandaki bu 15-20 dakika içerisindeki 10. kamyon, yakın bölgedeki ormanların hızla yasal kesim izinleriyle tüketildiğini sahadaki yakın civardaki, sap, saman, ağaç, tarımsal atıkların, burayı beslemeye yetmeyeceğini bulunduğumuz bölge atık atmak açısından söylüyorum; Yeşil Irmağın batı yakasındayız. Çarşamba ovasının Yeşil Irmağın batısında kalan alandayız, bu alan maalesef Samsun hava alanından Tekkeköy'den Yeşil Irmağa kadar artık bu tür kirletici sanayi tesislerinin terk edilmek üzere."

SAMSUN İÇİN BÜYÜK TEHLİKE
Özdağ Açıklamasını şöyle sürdürdü: "Eğer bu davayı kaybedersek, yani Samsun valiliğinin ÇED gerekli değildir kararına iptali davası bu, yerel mahkemede iki kez, kazandığımız Danıştay tarafından şirket lehine jet hızıyla iki defa bozulan bir davadan bahsediyoruz. Bu dava sadece BES davası değil. Bu dava aslında Çarşamba ovasının korunması davası, bu dava aynı zamanda yine bu tesise ait 140 dönümlük alandaki atık depolama sahasındaki kemirgenlerin, sürüngenlerin birçok haşeratın ovaya yayılmasının engellenmesi davası, bu dava Çarşamba ovasının kurtarılması davası, o nedenle bunun böyle bilinmesini bütün kamuoyunun sadece Samsun'un değil, Türkiye'nin bu davaya sahip çıkması lazım çünkü kendi ovasına sahip çıkmayan AKP iktidarı Afrika'da, Sudan'da çöl ikliminde tarımsal yatırım şirketleri kurarak en azından bizim bildiğimiz geçen 3 yıl içerisinde sadece Sudan'da ki bir projeye 10 milyon dolarımızı gömdüğünü biliyoruz çünkü Meclis tutanaklarına yansımış, biz AKP iktidarının Afrika'da tarımsal maceraya girmek yerine ovalarımıza sahip çıkmasını talep ediyoruz bu dava üzerinden."
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!