Samsun
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Canik'te Usulsüzlükler Diz Boyu


Canik'te Usulsüzlükler Diz Boyu
Canik Belediyesi'nde sayısız usülsüzlük yapıldığı ortaya çıktı.  Belediyenin paraları toplanmadığı gibi, proje olmadan doğrudan alımlar yapılmış, kiralanan 46 araç takip sistemi dışında tutularak 'Cumhurbaşkanı Genelgesi' hiçe sayılmış...

Sayıştay'ın İbrahim Sandıkçı'nın Başkanı olduğu Canik Belediyesi'yle ilgili denetiminde 'yok' yok.  Belediyenin bir çok konu zarar ettirildiğinin ortaya konulduğu raporda Cumhurbaşkanlığı Genelgelerinin hiçe sayıldığı da ortaya çıktı. Belediyede araç saltanı olduığu 46 aracın kim tarafından ne için kullanıldığını belirleyen takip sisteminin bulunmadığı ortaya çıktı. İhale yerine yine böl parçala al sisteminin kullandığı, yasaklı firmalardan alımların yaptığı da belirlendi. 
İşte Canik Belediyesi'nin Sayıştay Raporuna giren Usülsüzlükleri.


PİAZZA AVM'DEN İLAN VE REKLAM VERGİSİ ALINMAMIŞ
Sayıştay denetiminde Canik Belediyesi'nin Piazza AVM içindeki işyerlerine ilan ve reklam vergisi tahakkuk ettirmediği ve Belediyenin binlerce liralık gelir kaybına neden olunduğu bildirildi. Canik Belediyesi'nin Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce işletilen otoparklar ile kiraya verilen otoparkların gelirlerine ilişkin paylarını takip ve tahsil etmeyerek yine belediyenin gelir kaybına neden olunduğu tespit edildi. 

HAZİNEDEN ALINMASI GEREKEN 
PAY DA TAKİP EDİLMEMİŞ

Sayıştay'ın bir diğer tespiti de Hazineye ait taşınmaz malların satışından belediyeye aktarılması gereken yapların takibinin yapılmadığı oldu.  Canik Belediyesi'nin ilçe sınırları içinde Hazineye ait arsaların satışından yüzde 30 pay alması gerekirken, bu paranın takip edilmediği ve böylece belediye gelirlerinde eksiklikler oluştuğu kaydedildi.

OTOPARK PARALARI AMACI 
DIŞINDA KULLANILMIŞ

Sayıştay, Canik Belediyesi'nce elde edilen gelirlerin kanunen otopark hesabında toplanması, nemalandırılması ve amacına uygun şekilde harcanması gerekirken bunun tam tersi işlem yapıldığını da gözler önüne serdi. Otopark gelirlerinin vadesiz hesaplara aktarıldığı, bunların nemalandırılmadığı ve amacının dışında harcandığının belirlendiğini tespit eden Sayıştay Denetçileri büyükşehir belediye payınının da aktarılmadığını ifade etti. Canik Belediyesi'nin alt yapı kurumlarından kanun gereği alınması gereken geçiş hakkı ücretinin tahsil etmediği de tespit edildi.

BİRİM FİYATLA BELEDİYE ZARAR ETTİRİLDİ
Canik Belediyesi'nin ihaleleri de mercek altına yatırıldı. Sayıştay, 'Anahtar teslimi götürü bedel ile ihale edilmesi gereken bazı işlerin birim fiyat ile ihale edilerek  zaman ve kaynak maliyeti açısından belediyenin zarara uğratıldığını tespit etti. 
Sayıştay denetçileri Canik Belediyesi'nin bazı yapım işlerinde ihtiyaçların gerçekçi olarak tespitili yapılmadan iş artışı vererek yine belediyenin parasının harcanmasında gereken hassasiyetin gösterilmediğini  ortaya koydu.

PROJE YOK AMA İHALE VAR
Sayıştay Denetçileri, Canik Belediyesi'nin İlkadım Belediyesi'nde olduğu gibi proje olmadan, mahal listeleri hazırlanmadan işi ihaleye çıkardığının tespit edildiğini bildirdi. Sayıştay  raporunda yol kaplama programı, çift kat emülsiyonlu sathi kaplama yapılması işi gibi projesi belli olmayan işler için ihaleye çıktığı, yer teslim tutanağı düzenlenmeden yani yer teslimi bile yapılmadan belediyenin kaynaklarının harcandığını raporunda yer verdi.

YİNE "BÖL - PARÇALA - DİLEDİĞİNDEN AL" YÖNTEMİ

Canik Belediyesi'nde de bol miktarda doğrudan alım tespit edildi. İşi aynı kişiye verebilmek için aynı işlerin 4'e bölünerek doğrudam alıma çıkıldığı bildirildi. Sayıştay Denetçilerinin raporunda  bütçeye konulan ödeneğin yüzde 10'unda dana fazla doğrudan alım yapılmaması gerekirken,  alımların EKAP sistemine kaydedilmeyerek KİK'in bu ihalelerden bilgi sahibi olmasının engellendiğine de vurgu yapıldı.
Ayrıca doğrudan temin yöntemiyle yapılan yapıl işlerinde sözleşme yapılmadığı; fiyatları ihale sınırın altına çekerek doğrudan alım yöntemiyle ihalesiz işi vermek için 577,4 bin TL'lik işin 4'e; 379,6 bin TL'lik işin 2'ye; 240,9 bin TL'lik işin ikiye, 276,8 bin TL'lik işin 2'ye; 630,5 milyon TL'lik cami malzemesi alının 3'e; 686 bin TL'lik malzeme alınımının 4'e bölünerek aynı kişilerden alındığını ortaya koydu.

YASAKLILARDAN ALIM YAPMIŞ
Sayıştay denetçiler, ihale yapmamak için işleri ve alımları parçalara bölen Canik Belediyesi'nin bu işi yaparken yasallık kontrolü gerçekleştirmediğini de tespit etti. Canik Belediyesi'nin devletin ihale yasağı getirdiği kişilerden doğrudan temin yoluyla alımlar yaptığını da raporuna ekledi.

CUMHURBAŞKANI GENELGESİ HİÇE SAYILDI
CANİK'TE ARAÇ SALTANATI

Canik Belediyesi'ndeki araç saltanatı da Sayıştay raporlarına yansıdı. Canik belediyesinin tasarrufundaki araçların araç takip sistemine dahil edilmeyerek  kurumun zarara uğratılmasının önünün açık bırakıldığı vurgulanan raporda,  Cumhurbaşkanlığı'nın genelgesine rağmen kiralanan 46 aracın araç takip sistemine tanımlanmadığı, araçların kimler tarafından ve nasıl kullanıldığına yönelik hiç bir bilgi ve belgenin kendilerine verilmediği yer aldı.

AVUKATLIK HİZMET ALIMINI
BİLE YASA DIŞI YAPMIŞLAR

Sayıştay raporunda Canik Belediyesi'ne  çalıştırılan avukatın gerekli kanuni şartları taşımadan çalıştırıldığı; yasada 5 yıllık avukat alınması gerekirken,  henüz süreyi tamamlamış avukat ile sözleşme yapıldığı yer aldı. 
Raporda Canik Belediyesi'nin yine yasa gereği ihale ile elektrik enerjisi alması gerekirken, ihalesiz alım yapılarak yasalara aykırı davranıldığı da ortaya konuldu.

2,9 MİLYON TL AĞIRLAMA HARCAMASI
 Sayıştay raporunda Canik Belediyesi'nde 2022 yılında  2 milyon 921,9 bin TL'lik ağırlama gideri yapıldığı belirlendi. Sayıştay raporunda ağırlama giderinin özel kalem müdürlüğü bünyesinde kullanılması gerekirken yasaya aykırı olarak Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nce  2 milyon 51 bin TL'lik ağırlama ödeneği kullanımı yapıldığını, bunun da yine yasaya aykırı olduğunu belirtti.
 
 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!