© Samsun TV

Usta'dan Havza'da Meraların OSB'ye Dönüştürülmesine Tepki

Erhan Usta: "Meraların Heba Edilmesine İzin Vermeyelim"

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM'de Havza/Bekdiğin Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) verilmek istenen mera alanlarına ilişkin endişelerini dile getirdi. Türkiye genelinde meraların heba edildiğini ve özellikle büyükşehirlerde bütünşehir yasasından sonra meraların satıldığını, çarçur edildiğini ifade etti.

Havza/Bekdiğin OSB'ye Mera Alanı Tahsisi

2006 yılında Havza/Bekdiğin OSB için köylüler tarafından yaklaşık 1.100 dekarlık bir alan verildiğini hatırlatan Usta, 2022'de il mera komisyonunun oy çoğunluğuyla 1.694 dekarlık mera alanının daha OSB'ye katılmasına karar verildiğini belirtti. Bu kararı "siyasi bir yanlış" olarak nitelendiren Usta, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tahsis değişikliğine karşı çıktığını ancak taleplerin devam ettiğini söyledi.

Bölge Halkının Geçimi Tehlikede

Usta, bölgede ciddi bir hayvan popülasyonu olduğunu ve mera alanlarının azalmasının bölge halkının gelirinde ciddi düşüşlere neden olacağını vurguladı. 2014-2017 yılları arasında mera ıslahı için yapılan yatırımlara dikkat çekerek, yapılan çalışmaların boşa gitmemesi gerektiğini ifade etti.

OSB Genişletilmesine Alternatif Çözümler

Usta, bölgedeki vatandaşların ve kendilerinin OSB'ye karşı olmadıklarını, ancak mera olmayan ve tarım amaçlı kullanılmayan daha uygun alanların bulunduğunu belirtti. OSB'nin genişletilmesi için bu alternatif alanların kullanılmasının zaruri olduğunu dile getirdi.

Hükümete ve Bakanlığa Çağrı

İYİ Parti Grup Başkanvekili, hükümeti ve Tarım Bakanlığını mera alanlarının korunması konusunda uyardı. Usta, "Lütfen, bu ülkede, sadece Samsun'da değil, mera alanlarını heba etmeyelim ve burada insanların geçimlerini sağlayacak hayvancılık yapmasının önünde engel olmayalım" diyerek meraların önemine bir kez daha vurgu yaptı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER