Samsun Tarım İl Müdürü Sağlam'dan 'İstilacı' uyarısı
SAMSUN HABERSamsun Tarım ve Orman Müdürlüğü, güz tırtılı gibi yeni istilacı bir türle mücadele çalışmalarına başladığını duyurdu.
Samsun Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarımda ürün kalitesini ve verimini tehlike altına alan yeni bir istilacı türle karşı karşıya. Müdürlüğün en üst seviyesi olan İbrahim Sağlam, güz tırtılının özellikle mısır, pirinç, sorghum, şeker kamışı, pamuk, soya, yer fıstığı ve daha birçok tarım ürünü üzerinde zararlar yaratabileceğini ifade etti.
GÜZ TIRTILI TEHLİKESİ GENİŞ BİR YELPAZEYE SAHİP
Sağlam, bu yeni zararlı türün, mısır, pirinç, sorghum, şeker kamışı, pamuk, soya, yer fıstığı, yonca, soğan, fasulye, tatlı patates, domates, patlıcan, biber, tütün, krizantem, karanfil ve sardunya gibi birçok üründe zarara yol açabileceğini vurguladı. Turpgiller ve kabakgiller familyalarında da etkili olduğunu belirtti. Yani bu yeni zararlı, Samsun'da üretilen birçok farklı ürünü potansiyel olarak tehdit ediyor.
MÜCADELE ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Tarım ürünlerinde zararlılarla mücadelenin ürün kalitesi ve verimliliği açısından hayati öneme sahip olduğunu dile getiren Sağlam, "Kahverengi kokarca ile olan aktif mücadelemiz devam ederken, güz tırtılı gibi yeni bir istilacı türle de karşı karşıyayız," dedi. Özellikle bu türün binlerce yumurta bırakabileceği potansiyeli göz önüne alarak, erken müdahalenin önemini vurguladı.
ÖNLEMLER VE TAVSİYELER
Sağlam, kültürel mücadele yollarından biri olarak erken hasatın ve süt olum döneminin önemli olduğunu belirtti. Derin toprak işleme ve kendi gelen mısır bitkilerinin yok edilmesi gerektiğini ifade etti. Kimyasal mücadele için ise belirli aktif madde dozları ve ilaçlama sürelerinin tablo halinde verildiğini, fazla ve bilinçsiz ilaçlamadan kaçınılması gerektiğini söyledi.
İlginizi Çekebilir