© Samsun TV

Samsun KHK'lılar Platformu: "Hukuksuzluklara Karşı Duracağız"

Samsun KHK'lılar Platformu Samsun Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasıyla, AİHM Kararları ve KHK Mağdurlarının Durumuna Dikkat Çekti

Samsun KHK'lılar Platformu, AİHM'nin KHK'lı öğretmen Yüksel Yalçınkaya ve diğer KHK'lılar hakkındaki öncü kararını ve bu kararın getirdiği sonuçları kamuoyuyla paylaşmak için Samsun Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı platform üyesi Emel Çakır Zengin okudu.

OHAL DÖNEMİ VE KHK'LARIN ETKİSİ

Platform, OHAL döneminde yayımlanan KHK'larla kamu kurumlarından 130 bin, özel sektör ve bakanlık ihraçlarıyla toplamda 500 bin emekçinin ihraç edildiğini belirtti. İhraç edilen kişilerin yalnızca damga vergisine tabi tutulduğunu ve gelir vergisinden muaf tutulduğunu vurguladı. Ayrıca, bu süreçte yaşanan intiharlar ve ölümlere dikkat çekildi.

AİHM VE YALÇINKAYA KARARI

Açıklamada, AİHM'nin 26 Eylül 2023 tarihli Yalçınkaya kararı ile başvurucunun haklarının ihlal edildiğine karar verildiği ve bu kararın pilot karar niteliğinde olduğu ifade edildi. Platform, Türkiye'nin AİHM kararlarını uygulamakla yükümlü olduğunu ve Yalçınkaya kararının sadece başvurucuya değil, benzer durumdaki on binlerce kişiye uygulanması gerektiğini vurguladı.

YARGITAY VE YEREL MAHKEMELERİN TUTUMU

Yargıtay ve yerel mahkemelerin AİHM kararlarını dikkate almadığını, bu durumun adaletin kökünden yıkılmasına neden olduğunu belirten platform, Anayasa Mahkemesi'nin KHK'lılarla ilgili verdiği kararların yerel mahkemelerce uygulanmaması ve idare tarafından dikkate alınmaması konusunda eleştirilerde bulundu.

ÇAĞRI VE TALEPLER

Platform, AİHM ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının bir an önce uygulanmasını talep etti ve aksi takdirde Türkiye'nin hukuken ve ekonomik olarak çıkmaza gireceğini, bunun bedelini tüm vatandaşların ödeyeceğini belirtti. Ayrıca, emek, demokrasi ve insan hakları mücadelesine vurgu yaparak, politika yapıcıları, karar vericileri, STK'ları ve toplumsal muhalefeti, AİHM kararlarını uygulamayan Yargıtay ve siyasi güce karşı durmaya çağırdı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER