© Samsun TV

Kentsel dönüşüm için 50+1 kuralı

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, kentsel dönüşüme yönelik 21 maddelik kanun teklifi hazırladıklarını açıkladı. Binaların kentsel dönüşüm kapsamına alınması için maliklerin 3’te 2’sinin çoğunluğu yerine artık yüzde 50 artı 1 çoğunluğun yeterli olacak

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Güler, başta deprem riskinin olduğu İstanbul olmak üzere Türkiye genelindeki kentsel dönüşüme ilişkin hazırlanan kanun teklifiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Güler, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 21 maddeden oluştuğunu belirterek, “Topraklarımızın yüzde 66’sı ve nüfuzumuzun yüzde 70’i yüksek riskli deprem bölgesinde yer almaktadır. Türkiye genelinde 31 milyon konut ve 5 milyon ticari alan olmak üzere 36 milyon bağımsız bölüm bulunuyor ve bunların 6 milyonu risk altında. 2 milyon bağımsız bölümün acil dönüştürülmesi gerekmektedir" dedi.

Güler, istinaf yolu ve istinaf dilekçelerine ilişkin ilk inceleme süreleri ve istinaf dilekçelerine savunma verme sürelerinin de kısaltıldığını kaydederek, “İstinaf aşamasında kararlara 2 ay içinde verilmesine yönelik de düzenlemeyi getiriyoruz. Riskli yapılara ilişkin tebliğ, söz konusu yapıların kapısına asılması, e- Devlet kapısı üzerinden bildirilmesi, ilgili muhtarlıkta ilan edilmek suretiyle tebliğ yapılmış sayılacağı da hüküm altına alınmaktadır.” diye konuştu.

Güler, riskli yapıların sahiplerine mali yardım yapılacağını da ifade ederek, riskli yapı olarak tespit edilen yapıların yıktırılması için yapım maliyetlerine tek seferlik 90 güne kadar süre verileceğini açıkladı. Güler, binanın kentsel dönüşüme uğraması için daha önce binada oturanların 3’te 2 çoğunluğunun aranmasına ilişkin hükmün değiştirildiğini, yüzde 50 artı 1 çoğunluğun yeterli olacağını söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER