Çarşamba Belediye Başkanı Doğan, Kaçak yapının affedilmesine çalışmış
SAMSUN HABERÇarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan'ın ilçedeki kaçak bir yapının, mevcut haliyle plana işlenerek 'affedilmesi' teklifini önce Çarşamba Belediye Meclisi'nden geçirip, sonra da Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçirmeye çalıştığı ortaya çıktı
Yerel seçimlere gidilirken; belediye başkanları ya koltuklarını korumak ya da daha üst koltuklara kurulmanın hayalleriyle çalışmalar ve planlamalar yaparken; Çarşamba Belediyesi'nin hukukçu belediye başkanının, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin uhdesinde olan bir yetkiyi önce Çarşamba Belediyesi Meclisi'ne kullandırttığı, ardından da Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'ndende aynı yönde bir karar çıkarmak isterken 'reddedildiği' ortaya çıktı.
HUKUKÇU BAŞKANDAN HUKUK İHLALİ
Samsun Mimarlar Odası Önceki Dönem Başkanı İshak Memişoğlu, Samsun TV'de yayınlanan Erdem Erol ile 25. Saat Programında Samsun'daki 'kaçak yapılaşmaları' anlatırken, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan ve Belediye Meclisi'nin 'Skandal' olarak nitelendirilecek 'Kaçak Yapıya Af' çabasını da anlattı. Memişoğlu, "Geçen ay, Çarşamba Belediyesi Meclisi'nde, Çarşamba Belediye Başkanı ki kendisi aynı zamanda hukukçu ve Sayın Başkan'ın onayıyla, bir önerge oy çokluğuyla kabul edildi. Bu önerge, kaçak bir yapının mevcut durumuyla plana işlenmesi ve bu şekilde ruhsatlandırılmasını içeriyordu. Ancak, kaçak yapıların yasal statüsünün değiştirilmesi, yani kaçak yapıların kaçak statüsünden çıkarılması, sadece kanunla düzenlenebilir. Bu tür düzenlemeler, daha önce İmar Afları veya İmar Barışı gibi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılan kanunlarla mümkün olabiliyor" dedi.
DEMİR DE BENZERİNİ YAPTI
Memişoğlu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de benzer bir durumu meclise getirdiğini hatırlatarak, "Benzer bir durum geçmişte Samsun Büyükşehir Belediyesi'nde de yaşanmıştı. Atakum'da bir alışveriş merkezinin kaçak bölümlerinin düzeltilmesiyle ilgili bir madde, Sayın Mustafa Demir'in ısrarıyla Meclis'e sunulmuştu. Ancak, bu madde onaylanırsa, Meclis üyelerinin irtikap suçu işlemelerine neden olabilecek bir durum teşkil ediyordu. Komisyon toplantısında durumu açıklamam ve meclis üyelerini bilgilendirmemiz sonucunda, bu madde mecliste kabul edilmedi ve meclis üyeleri, maddeyi uygun bulmadıklarına karar verdiler" diye konuştu.
TBMM'NİN YETKİSİNİ GASP ETMEK
Memişoğlu, Çarşamba'daki kaçak yapıyla ilgili düzenlemenin bir yetki gasbını içerdiğini de ifade ederek şunları söyledi: "Şimdi ise, Çarşamba Belediyesi'nden benzer bir madde geldi. Bu madde, bir binanın üzerine kaçak inşa edilmiş bir katın plana işlenmesi ve bu şekilde onaylanmasını öngörüyordu; bu da adeta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yetkilerini gasp etmeye yönelik bir girişimdi. Çarşamba Belediyesi'nden geçen bu madde, Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne geldiğinde, Samsun Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri duyarlı bir şekilde hareket etti ve maddeyi iptal ettiler."
İlginizi Çekebilir